Már hetek, sőt hónapok óta kacérkodok a gondolattal, hogy cipóból kéne levest enni. A hét végén pedig úgy döntöttem, itt az ideje, hogy elkészítsem. A rozsos cipót Limara receptje szerint még szombaton megsütöttem.
A hagymalevesbe pedig tettünk pirítot kenyérkockákat és egy kis reszelt sajtot.
Cipórecept:
- 20 dkg kovász
- 35 dkg BL 80 liszt
- 15 dkg tk rozsliszt
- 1 ek sikér (ilyenem nincs, de talán magasabb lett volna tőle a cipó)
- 2 tk só
- 2 ek olaj
- csipet aszkorbinsav
- 1 tk barnacukor
- 1,5 dkg élesztő
- 3 dl víz
Kenyérsütő gépben megdagasztottam, megkelesztettem a tésztát. Három cipót formáztam belőle. Duplájára kelesztettem, sütőzacskóban 220 fokos sütőben sültek kb. 30 percig.
Hagymaleves 3 cipóhoz:
- 30 dkg vöröshagyma
- 0,5 liter leves (lehet kockából is)
- 2,5 dkg vaj
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 ek liszt
- 1 tojás sárgája
Vajon lassú tűzön megdinszteltem a hagymát, rászórtam a lisztet, kicsit megpirítottam, majd felöntöttem a levessel. Sóztam, borsoztam és 20 percig lassú tűzön főztem. Kiszedtem egy kicsit a levesből, hozzákevertem a tojás sárgáját és óvatosan a többihez adagoltam.
A cipók belsejét kivájtam, 180 fokos sütőben kicsit megmelegítettem, majd ebben tálaltam a leveset.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése