2011. június 23., csütörtök

Kávés csere-bere játék


Ritánál jelentkeztem erre a játékra. Nekem Ő jutott páromul, így a játék kitalálójának kellett ajándékot készítenem. Sokat törtem  fejem, hogy mit készítsek. Miután kitaláltam, hogy kávézós alátéteket varrok, keresnem kellett megfelelő mintát és anyagokat. Többféle alátétet rajzoltam, végül találtam egy anyagot, amin vannak kávészemek, feliratok, csészék, jó színek. Vettem hozzá sötétbarna vásznat, vágtam, rakosgattam, applikáltam, varrtam, béleltem, vasaltam. És mivel egy jó kávé mellé remekül illik a ropogós keksz, sütöttem hozzá pár darabot. Remélem tetszik és ízlik Ritának az ajándékom :-)

2011. június 20., hétfő

Játék Monicánál


Ezeket a kincseket lehet Monicánál megnyerni. (Ő készítette nekem a kávés ajándékot.) Az egész csomag nagyon szuper, de igazából a teáskanna miatt jelentkezek a játékra. Imádom a teáskannákat!!

2011. június 19., vasárnap

Ajándék Monicától


Ritánál jeletkeztem a kávés játékra, és a sorsolás úgy alakult, hogy nekem Monica készített ajándékot. A múlt hét végén, mikor hazaértünk, ez a csomag várt a postaládában. A fülbevaló gyönyörű, a párom szerint jól is áll nekem. A csészés alátétet elvittem a munkahelyemre, hogy ne essen több folt a papírjaimon.

2011. június 12., vasárnap

Elkeltek a tombolanyeremények


Tegnap este lezajlott a tombolasorsolás, a fenti képen éppen a szamócás terítő nyerő számát húzzák. Itt is szeretném megköszönni Kalmár Évinek a kedves szavakat, amiket a munkáimról mondott, nagyon jól esett. Állítólag többen pályáztak erre a nyereményre. És íme a remélhetőleg boldog nyeretes:


A kenyértartó nyertesét nem sikerült lefényképezni, de az állatkák boldog tulajdonosát igen:


Így a csiga és a pizsis maci egy kis világjárás után visszakerül Kiskunhalasra :-)

Azt hiszem, a jövő héten varrok egy ilyen terítőt magamnak is :-)

2011. június 10., péntek

Szamócás terítő


A szamócás anyagba még valamikor a tavasz elején szerettem bele. Vettem hozzá pöttyös anyagot, felszabtam, rakosgattam:


Végül a második variáció mellett döntöttem, és mivel négyet varrtam össze ebből a blokkból, az első variáció került középre. Ilyen lett:

A holnapi tombolán remélem örülni fog neki a nyertes. Nektek hogy tetszik?

Tombolára készültek

A pünkösdi hosszú hétvégén - már-már hagyományosan - a szegedi Kalmár Motor szervezésében Ausztriában motorozunk. Idén ismét Semmering volt a cél, mint tavaly. Az egész hétvége szabad program, lehet szervezett túrákhoz csatlakozni, vagy teljesen külön utakon járni, vacsora után az egész csapat (megtöltünk egy szállodát) összegyűlik a kocsma részben. Első nap ismerkedési est van (mert már egy éve nem találkoztunk), mert mindig vannak új túrázók is. A második este, lassan ebből is hagyomány lesz, tombolasorsolás van, valami nemes cél édekében, értékes ajándékokkal.
Idén megkérdeztem, hozhatok-e pár apróságot, amiket én készítek. Évi szívesen vette az ajánlatomat. Készítettem egy macit, egy csigát, kenyérkosarat poháralátétekkel és a szamócás terítőt.


Piros bogyós gyümölcsök

Kis kertünk termései

2011. június 6., hétfő

Vasárnapi deszert hétfőre


Ugyanis vasárnapra szántam, de a recept végén szembesültem az instrukcióval, hogy egy éjszakára hűtőbe kell tenni. Gondoltam, sebaj, tudunk mi sütit enni hétfőn is.
A Moksha.hu-n találtam ezt a (ahogy Myreille fogalmazott) szemérmetlenül egyszerű cheesecake receptet. Biztos, hogy bekerül a kis sárga receptgyűjteményembe. Mivel nekem 23 centis trotaformám van és csak 50 dkg mascarpone volt itthon, így alakult a recept:

Hozzávalók: 17 dkg Hobbits keksz, 5 dkg vaj, 50 dkg mascarpone, 1,7 dl tejszín, 3 tojás, egy vaníliarúd (én vaníliás cukrot tettem bele), 8-10 dkg cukor, csipet só.

Legelső műveletként megfogadtam Myreille tanácsát, és jól bebugyoláltam a tortaformát alufóliával, nehogy sütőtakarítás legyen a "deszert". A kekszet aprítógépben morzsára daráltam, hozzákevertem a megolvasztott vajat, belesimogattam a tortaformába, majd 180°C-os sütőben 6-7 percig sütöttem. A krémhez pedig habosra kevertem a tojásokat, majd belekevertem a többi hozzávalót, ráöntöttem a kekszes alapra, és 50 percig sütüttem 180°C-on. Miután kihűlt, hűtőbe tettem, ma délután pedig felvágtam.

Bevallom, kicsit kételkedtem abban, hogy fel tudom majd vágni anélkül, hogy szétfolyna az egész, mert mikor kivettem a sütőből, elég folyósnak tűnt a krém. De kár volt aggódnom, tökéletes lett:


Készítettem hozzá egy kis eperszószt, de bármilyen savanykás gyümölccsel tálalható. Én még egy kis fagyival is el tudom képzelni.

Hamarosan kipróbálom a csokis változatát is.

2011. június 4., szombat

Most lett kész


Már régóta nézegetem ezt az anyagot a boltban, és most elérkezett az idő, hogy valami hasznos dolog váljék belőle. A csigás táskám mintájára készült. Még nem tökéletes, a fülének nincs olyan jó tartása, mint amilyet szerettem volna, pedi vetex is van benne. Valamit ki kell találnom, hogy a következő tökéletes legyen. Belülre egy kis zsebet is varrtam:

2011. június 1., szerda

Egyik kedvencünk


Az epres finomság után Barnus almás pitét rendelt. Ez egy végtelenül egyszerű, de nagyszerű recept.
Tészta: 16 dkg liszt, 10 dkg zsiradék, csipet só, kb 60-70 ml víz. Összegyúrtam, és betettem a hűtőbe, míg megpucoltam az almákat. 5 nagyobb almát vékony szeletekre vágtam, megszórtam cukorral, pici fahéjjal. A tészta nagyobb részét kinyújtottam, a sütőformát kibéleltem vele, és ráhalomoztam az almaszeleteket. A tetejére liszttel összemorzsolt vajat szórtam, majd berácsoztam a maradék tésztával, megkentem tojással. 215°C-on, 30-35 perc alatt szép pirosra sütöttem. Bármilyen gyümölccsel megtölthető, de szerintem az alma mindent visz.